KELEBIHAN AL QURAN

KELEBIHAN AL QURAN
Oleh Ust Hj. Mohd Saleh Bin Ramli
Pensyarah Maahad Tahfiz Negeri Pahang

MAKSUD AL QURAN
 Muhammad ‘Ali ash-Shabuni mendefinisikan AlQur’an sebagai berikut:

“Al-Qur’an adalah firman Allah yang tiada tandingannya, diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW penutup para Nabi dan Rasul, dengan perantaraan Malaikat Jibril a.s. dan ditulis pada mushaf-mushaf yang kemudian disampaikan kepada kita secara mutawatir, serta membaca dan mempelajarinya merupakan ibadah, yang dimulai dengan surah Al-Fatihah dan diakhiri dengan surah An-Nas”

PERINGKAT PENURUNAN AL QURAN
 Al Quran diturunkan dengan 3 peringkat:
 Turun Dari Lauh Mahfuz turun ke langit dunia dipanggil Baitul ‘Izzah.  Dari Baitul ‘Izzah turun kepada Nabi saw

BILAKAH AL QURAN DITURUNKAN
 Al Quran diturunkan pada bulan Ramadhan berdasarkan firman Allah swt,

‫شهر رمضان الذي أنزل فيه القرءان‬
Bulan ramadhan yang diturunkan Al Quran padanya

‫إنا أنزلناه في ليلة القدر‬
Sesungguhnya kami telah menurunkan Al Quran pada malam Al-Qadr

‫‪AYAT YANG PERTAMA‬‬ ‫‪DITURUNKAN‬‬
‫سورة العلق‬ ‫اقْرأْ ِاسْ ِ َب َ اّ ِي ََقَ (العلق: 1).‬ ‫َ ب م ر ّك لذ خل‬ ‫خَقَ الِن َا َ ِنْ عَقٍ (العلق: 2).‬ ‫س ن م َل‬ ‫َل‬ ‫اقْرأْ َربكَ الكْ َ ُ (العلق: 3).‬ ‫َ و َ ّ َ رم‬ ‫اّ ِي عّ َ ِالْقَمِ (العلق: 4).‬ ‫لذ َلم ب َل‬ ‫عّ َ ا ِن َا َ َا َمْ َعَمْ (العلق: 5).‬ ‫َلم ل س ن م ل ي ْل‬
‫‪‬‬

AYAT TERAKHIR DITURUNKAN

Pendapat pertama menyatakan bahawa ayat terakhir yang turun ialah ayat 3 surah al Maaidah,

ْ‫اليوْ َ أكمل ُ ل ُمْ ِين ُمْ وأتمم ُ علي ُمْ نعم ِي َ َ ِي ُ ل ُم‬ ‫ْ َ م َ ْ َ ْت َك د َك ََ ْ َ ْت ََ ْك ِ ْ َت ورض ت َك‬ ‫ا ِسْ َمَ ِي ًا‬ ‫ل ل دن‬

Tetapi pendapat yang diterima ialah ayat 281 surah Al Baqarah,

‫ّ ثم توف كل ن م َب وه ل‬ َ ْ‫َا ّ ُوا َو ًا ُرج ُونَ ِيهِ ِلَى ا ِ ُ ّ ُ َ ّى ُ ّ َفْسٍ َا كَس َتْ َ ُم‬ ‫و تق ي ْم ت ْ َع ف إ ل‬ .)281 :‫ُظَْ ُونَ (البقرة‬ ‫ي لم‬

AL QURAN TURUN KEPADA NABI SAW
 Wahyu

Allah diturunkan kepada Nabi saw samada dengan perantaraan ataupun tanpa perantaraan.
 Wahyu yang diturunkan tanpa perantaraan samada dalam bentuk mimpi ataupun percakapan Allah secara terus dalam keadaan nabi saw sedar.
Yang diturunkan dengan perantaraan Jibril pula samada datang dengan menyamar sebagai manusia biasa  atau datang dalam bentuk suara yang kuat seperti bunyi loceng.

TEMPOH PENURUNAN AL QURAN
 Al Quran diturunkan berasnsur-ansur  selama 23 tahun iaitu 13 tahun di Makkah dan bakinya 10 tahun di Madinah.  Ayat-ayat yang turun di Makkah dinamakan sebagai ayat Makkiyah manakala ayat-ayat yang turun di Madinah dinamakan sebagai Madaniyyah.

KELEBIHAN MEMPELAJARI AL QURAN
ِ ‫ا‬ ‫ل‬ ّ

‫ل‬ ُ ‫وعن عثمانَ بن عفانَ رض َ ا ّ عن ُ قال : قالَ رسو‬ ‫يل ه‬ »ُ ‫صّى ا ُ عليْهِ وسّم : « َير ُم َنْ ت َّ َ ال ُرْآ َ َعّم‬ ‫خ ك م َعلم ق ن و ل ه‬ ‫َل‬ ََ ‫َل ل‬ ‫رواه البخاري‬ Uthman Bin Affan r.a berkata bahawa Nabi saw bersabda, Sebaik-baik manusia ialah mereka yang belajar Al Quran dan mengajarkannya.

 Dari AL QURAN MEMBERI SYAFAAT‬‬
‫‪ Al‬‬ Quran memberi syafaat kepada orang‬‬ ‫‪yang membaca dan menghafalnya.

RUMAH YANG KOSONG
 ‫صّى‬ ‫َل‬

ِّ ‫وع ِ اب ِ عباسٍ رض َ ا ّ عنهما قال : قال رسو ُ ا‬ ‫لل‬ ‫يل‬ ‫نن‬ ‫ء ِن ق ن‬ ِ ‫ا ُ عليْهِ وسّم : «إ ّ اّذي لَيس في جوْ ِهِ شَيْ ٌ م َ ال ُرآ‬ ‫َف‬ ‫نل‬ ‫َل‬ ََ ‫ل‬ ‫كالبي ِ ال َ ِبِ » رواه الترمذي وقال : حديث حسن صحيح‬ ‫ت خر‬ Dari Ibnu Abbas r.ahuma berkata bahawa Nabi saw bersabda, orang yang tidak ada di dalam dada sepotong pun ayat Al Quran adalah seperti rumah yang ditinggalkan kosong.

Membersihkan Karat Hati
 Nabi saw bersabda, sesungguhnya hati akan berkarat sepertimana besi akan berkarat apabila terkena air. Lalu sahabat bertanya apakah cara membersihkannya? Nabi saw menjawab, memperbanyakkan mengingati mati dan membaca Al Quran.

10 GOLONGAN YANG TIDAK REPUT
 Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati. 1. Para Nabi 2 Para Ahli Jihad 3. Para Alim Ulama 4. Para Syuhada 5. Para Penghafal Al Quran 6. Imam atau Pemimpin yang Adil 7. Tukang Azan 8. Wanita yang mati kelahiran/beranak 9. Orang mati dibunuh atau dianiaya 10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

KISAH MAYAT YANG TIDAK REPUT
Satu kejadian yang aneh telah berlaku di sebuah kubur di daerah pasir mas ketika beberapa orang sedang menggali kubur. Beberapa orang penggali kubur telah menggali kubur tiba tiba cangkul berdenting lalu digalinya lagi , beliau menjumpa satu batu nisan yang agak panjang , lalu batu nisan tadi diangkat , dan kerja kerja menggali kubur itu diteruskan. lebih kurang 4 kaki kubur itu digali beliau melihat sekujur mayat yang nampaknya masih baru lagi tetapi mayat berkenaan tiada seurat benang pun ditubuhnya mungkin kain kapan telah reput bagitu juga lah dengan kayu didalamnya. Penggali kubur ini mendapatkan imam dikampung berkenaan untuk pengesahan mayat siapa , lalu datang imam , imam berkenaan berkata yang orang ini telah meninggal hampir 70 tahun.

SIFAT PENGHAFAZ AL QURAN
 Yakin dan percaya kepada Allah dan RasulNya.  Ikhlas niat  Menghindari maksiat  Azam untuk beramal dengan Al Quran  Menjaga Solat  Rajin  Sabar  Tawadhu’ )merendah diri(

ADAB MENGHAFAZ AL QURAN
Ikhlas Niat Berwudhu’ Pegang Al Quran dengan penuh penghormatan Cari tempat yang bersih Memakai pakaian yang bersih Bersugi Menghadap qiblat Hadirkan hati bahawa ini adalah kalam Tuhan Membaca Istiazah Membaca Basmalah Membaca Doa Membaca Al Quran dengan khusyu’ dan tadabbur Tidak bercakap-cakap ketika membaca Al Quran Mengakhiri bacaan dengan doa

KAEDAH MENGHAFAL AL QURAN
Talaqqi dengan Guru/Ustaz/Muallim Baca berulang kali sehingga bacaan lancar dan sempurna Mula menghafal satu persatu ayat. Lancarkan hafalan. Tasmik dengan rakan sekurang-kurangnya 3 orang. Lancarkan sekali lagi. Tasmik dengan Guru/Ustaz/Muallim. Ulang sendiri 3 kali. Tulis ayat yang ditasmik dalam buku tulis/log dsbg. Ulang hafalan yang lama.

KESIMPULAN
Marilah kita sama-sama memperbanyakkan membaca dan menghafal Al-Quran agar Allah swt suka kepada kita dan mendapat kebahagian di dunia dan akhirat InsyaAllah.

Advertisements

2 responses to “KELEBIHAN AL QURAN

  1. Pingback: KELEBIHAN AL-QURAN DAN PENGHAFAZ « Ebook Rahsia Rezeki

  2. Pingback: KELEBIHAN ALQURAN DAN PENGHAFAZ « Ebook Rahsia Rezeki

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s